-15%
NEW
Out of stock
5,69 
-14%
NEW
-14%
NEW
Out of stock
-19%
NEW
-19%
NEW
4,47 
-19%
NEW
4,47 
NEW
Out of stock
NEW
NEW
All Categories
13% discount!
Out of stock
50,29 
All Categories
40% discount!
Out of stock
All Categories
13% discount!
Out of stock

Special offers

Cannedfish Family Pack

52,59 
Out of stock
Out of stock
Out of stock
Out of stock
Out of stock
Out of stock
Out of stock
Out of stock

Portugália az óceán kapujában

A portugál konyhában tükröződik a helyi és az egészen távoli vidékekről származó ízek is. A felfedezések és a vízi kereskedelem révén igen messzire jutottak, mely rengeteg lehetőséget teremtett számukra, hogy tökéletesíthessék ételeiket. A tengeri népek változatos halételeit hamisítatlan délies szenvedéllyel, ugyanakkor furcsa módon valamiféle kontinentális visszafogottsággal készítik el.

grill

A portugálok egyértelmű kedvencei a tengeri halak, a szardínia (főleg grillen sütve), a tonhal, a sós tőkehal, rákból készült krokettek és a tengergyümölcsei. Nagyon sok öntetet is ismernek, melyekkel szívesen ízesítik ételeiket. Igazi nemzeti ételük a tőkehal, amit több mint 150 féle módon tudnak elkészíteni. A szardínia jellegzetes fogás a portugálok tányérján. Többnyire grillezetten fogyasztják,melyről leolvadt a felesleges zsírréteg. Mellé általában grillezett paprikát tálalnak. Egyik különlegességük a sardinhas de escabeche, ami nem más, mint egy olívás-hagymás-paradicsomos pácban érlelt-sült szardínia. Sok étterem előtt hangulatosan a szabadtéren, grillrácsozaton készítik el a vendégek számára a különféle halakat.

Nem is csoda tehát, hogy a világ többi részével ellentétben számukra a rendszeres étkezés a kultúrájukká vált, akár naponta 5-6 alkalommal esznek, így tartva pihenőt a munkában is. Reggel munka előtt egy kis presszóban isznak egy kávét egy kis sütivel. Mint más mediterrán országban, Portugáliában is kihasználják az időt, élvezik az ízeket. Lévén a portugálok igen édesszájúak, így a tízórai ugyancsak sütivel történik (pl. vaníliakrémes pasta di nata). Portugáliában legalább egy-másfél órás a déli szieszta, mely során az emberek egy közeli, családias kisvendéglőben falatoznak. Az ebéd akár két-három fogásból is állhat, mely tartalmazza a kedvenc leveseiket, halaikat,desszertjeiket. Ezen kívül még uzsonna és vacsora, illetve egy úgynevezett éjjeli vacsora, a ceia. Aceia nem nagy étkezés, leves plusz valami könnyű étel.

A mediterrán ország édes borairól is méltán világhírű. Ezek közül leghíresebb a portói. A Portói egy monda szerint, azért, hogy a bor kibírja a hosszú utat Indiába, brandyt öntöttek bele. Az alkohollal való elegyítés eredménye az lett, hogy a bor forrt és elvesztette savanyúságát. Megmaradt viszont édessége és utánozhatatlan gyümölcsös ízt kapott. Így megszületett: a „Vinho do Porto”.

Konzervjeinkkel elhozzuk Portugália igazi ízeit.

 

Kínálatunkban megtalálhatóak a különleges escabeche szószós halak, piri-piri-s halak, és még igazi Portói borral készült hal is.

 

Cikkek:

Receptek: