All Categories
13% discount!
61,85 
All Categories
12% discount!
All Categories
13% discount!

Special offers

Cannedfish Family Pack

48,89 

Portugália az óceán kapujában

A portugál konyhában tükröződik a helyi és az egészen távoli vidékekről származó ízek is. A felfedezések és a vízi kereskedelem révén igen messzire jutottak, mely rengeteg lehetőséget teremtett számukra, hogy tökéletesíthessék ételeiket. A tengeri népek változatos halételeit hamisítatlan délies szenvedéllyel, ugyanakkor furcsa módon valamiféle kontinentális visszafogottsággal készítik el.

grill

A portugálok egyértelmű kedvencei a tengeri halak, a szardínia (főleg grillen sütve), a tonhal, a sós tőkehal, rákból készült krokettek és a tengergyümölcsei. Nagyon sok öntetet is ismernek, melyekkel szívesen ízesítik ételeiket. Igazi nemzeti ételük a tőkehal, amit több mint 150 féle módon tudnak elkészíteni. A szardínia jellegzetes fogás a portugálok tányérján. Többnyire grillezetten fogyasztják,melyről leolvadt a felesleges zsírréteg. Mellé általában grillezett paprikát tálalnak. Egyik különlegességük a sardinhas de escabeche, ami nem más, mint egy olívás-hagymás-paradicsomos pácban érlelt-sült szardínia. Sok étterem előtt hangulatosan a szabadtéren, grillrácsozaton készítik el a vendégek számára a különféle halakat.

Nem is csoda tehát, hogy a világ többi részével ellentétben számukra a rendszeres étkezés a kultúrájukká vált, akár naponta 5-6 alkalommal esznek, így tartva pihenőt a munkában is. Reggel munka előtt egy kis presszóban isznak egy kávét egy kis sütivel. Mint más mediterrán országban, Portugáliában is kihasználják az időt, élvezik az ízeket. Lévén a portugálok igen édesszájúak, így a tízórai ugyancsak sütivel történik (pl. vaníliakrémes pasta di nata). Portugáliában legalább egy-másfél órás a déli szieszta, mely során az emberek egy közeli, családias kisvendéglőben falatoznak. Az ebéd akár két-három fogásból is állhat, mely tartalmazza a kedvenc leveseiket, halaikat,desszertjeiket. Ezen kívül még uzsonna és vacsora, illetve egy úgynevezett éjjeli vacsora, a ceia. Aceia nem nagy étkezés, leves plusz valami könnyű étel.

A mediterrán ország édes borairól is méltán világhírű. Ezek közül leghíresebb a portói. A Portói egy monda szerint, azért, hogy a bor kibírja a hosszú utat Indiába, brandyt öntöttek bele. Az alkohollal való elegyítés eredménye az lett, hogy a bor forrt és elvesztette savanyúságát. Megmaradt viszont édessége és utánozhatatlan gyümölcsös ízt kapott. Így megszületett: a „Vinho do Porto”.

Konzervjeinkkel elhozzuk Portugália igazi ízeit.

 

Kínálatunkban megtalálhatóak a különleges escabeche szószós halak, piri-piri-s halak, és még igazi Portói borral készült hal is.

 

Cikkek:

Receptek: