Out of stock

Skandinávia a letisztult konyha

A skandinávok konyhára jellemző az egyszerűség, tisztaság, frissesség és etika. Ételeikben igyekeznek a molekuláris gasztronómia összetettségére és egyszerűségére törekedni. Az éghajlatnak köszönhetően egészen eltérő alapanyagokat alkalmaznak, mint a mediterrán népek. Mivel rövid a vegetációs idő, a zöldség és gyümölcs náluk nem terem meg, mégis igen változatos az élelmiszerkészletük. Kiváló gabonatermő vidék Svédország és Dánia is. Az állattenyésztés is jelentős, és a vizek is rengeteg nyersanyagot szolgáltatnak.

A minőségi északi alapanyagok letisztult használata, a tisztaság eszméje a skandináv táj harmóniájából, a bogyók, erdei gyümölcsök és gombák, vadak és halak idilli, természetközeli és örök nosztalgiával áhított világából merít. A hosszú telek, s kiszámíthatatlan nyarak miatt számukra kiemelten fontos a friss, szezonális termékek élvezete és az erdei alapanyagok gyűjtögetése.

Az ételeik alapját a halak, a pillangósok (bab, borsó, lencse), a magvak, érett és éretlen erdei bogyók, gyümölcsök, a nyers zöldségek (káposzta), hajtások, a vadhús, a rénszarvas, a bárány, és az északra jellemző zab adja. Ennek köszönhetően az étrend antioxidánsokban, esszenciális zsírsavakban kétségtelenül gazdag, s ebben a mediterrán konyhára emlékeztet. Norvégiában a halászat nemzeti foglalkozás. A nálunk csemegének vagy ínyencségnek számító halak és tenger gyümölcsei a norvégoknál mindennapos eledel. A halételek teljes felsorolása igen hosszú idő lenne, néhány halfajta a teljesség igénye nélkül, amelyből több száz féle ételt készítenek: vörös pisztráng, lazac, hering, angolna, vándor muréna, sügér, csuka és még a tengeri halak.

Ebből a sok finomságból hozunk mi is.

Cikkek:

Receptek: